Het zelf online aanvragen van een energielabel is vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk. Vanaf die datum wordt op een andere manier gewerkt. Voor het bepalen van het label komt voortaan een adviseur aan huis. Wel blijven energielabels 10 jaar geldig vanaf registratiedatum, ook labels die zijn geregistreerd voor 2021.

Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij oplevering, verkoop en verhuur van een woning. Het label geeft potentiële kopers inzicht in de energiezuinigheid van de woning, volledig in lijn met de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen.

De energielabel-letters, zoals we die kennen, blijven bestaan: A t/m G. Een woning met energielabel A is zeer energiezuinig; bij label G valt er in de ogen van de overheid nog veel te verbeteren.

Het nieuwe energielabel brengt wel meer kosten met zich mee. Naar verwachting ligt het bedrag op gemiddeld € 100 voor appartementen en € 190 voor eengezinswoningen, afhankelijk van het type woning, de beschikbare informatie en de tijd die een adviseur nodig heeft om de woning op te nemen.

Lees ook dit artikel: Energielabel niet belangrijk voor kopers

De prijsontwikkeling van het nieuwe energielabel wordt in 2021 gemonitord en er worden mogelijkheden verkend om de kosten te drukken. Zo wordt nog nader onderzocht of het nieuwe label digitaal of misschien met ondersteuning van een adviseur op afstand aangevraagd kan worden.

Bron: Rijksoverheid