Huizenzoekers laten zich in de coronacrisis niet uit het veld slaan. De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal het sterkst gestegen in meer dan twintig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Een woning bracht het afgelopen kwartaal gemiddeld 354.000 euro op. Dat is ruim 11 procent meer dan een jaar geleden.

In het tweede kwartaal ondervond de huizenmarkt al vrijwel geen effecten van de crisis. De huizenprijzen stegen in die periode met bijna 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Wel wisselden net iets minder huizen van eigenaar.

De huizenprijzen blijven de komende tijd waarschijnlijk flink oplopen. De branche heeft zijn voorspelling voor de prijzen in 2020 verhoogd naar een toename met 8 procent. Begin dit jaar werd er nog op 4 tot 6 procent duurdere huizen gerekend.

De coronacrisis lijkt weinig effect te hebben op de woningmarkt. Mensen kijken voor het zoeken naar een huis naar de langere termijn, weet de NVM. Zelfs als een deel van de vraag weg zou vallen door toenemende financiële onzekerheid, dan zijn er nog te weinig huizen om aan de vraag te voldoen.

Overigens waren Nederlanders volgens het CBS vorige maand minder negatief over hun financiële toekomst dan in augustus. Een woningmarktexpert zegt tegen het AD dat er een kleine groep is die momenteel afziet van een grote aankoop, zoals een huis. Mogelijk verandert dat door de pas aangescherpte coronamaatregelen.

Bron: NVM/CBS/AD