Huizenkopers krijgen soms te maken met hoge tarieven bij makelaars, terwijl over courtage vaak wel valt te praten. Dat zegt Vereniging Eigen Huis (VEH) na een vergelijking van honderd offertes. De tarieven van makelaars zijn vrij en in veel gevallen onderhandelbaar.

Gemiddeld rekenen makelaars een vergoeding van 1,4 procent van de verkoopprijs van een woning. In een kwart van de geanalyseerde offertes werkte de makelaar met een vaste vergoeding van minimaal 1500 euro, soms oplopend tot wel 7000 euro.

De hoogte van de vergoeding hangt vaak nauw samen met de verkoopprijs. Ook worden bonusafspraken gemaakt. Verder rekenen makelaars opstartkosten. Deze kosten zijn bedoeld om de woning onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld voor het inhuren van een fotograaf en de aanmelding op Funda.

Damdrecht Makelaars omarmt de conclusies van VEH. “We zien een gezonde marktwerking en willen het beste voor onze opdrachtgevers, zowel kopende als verkopende partijen. Courtage is bij ons áltijd op maat“, aldus makelaar Carolien Koster.

Bron: VEH